ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Cariës

Wist u dat 80% van de gaatjes ontstaan in de ruimtes tussen tanden en kiezen?

Wist u dat 80% van de gaatjes ontstaan in de ruimtes tussen tanden en kiezen?

Cariës is een multifactoriële ziekte van bacteriële oorsprong, waarbij het harde tandweefsel vernietigd wordt. De bacteriën produceren tijdens het metaboliseren van de koolhydraten uit het dieet zuren die het tandglazuur aantasten en demineralisatie veroorzaken. Bij de vorming van cariës zijn voornamelijk 4 factoren van belang:

Gastheer: factoren zoals speeksel (dat de tanden beschermt door de pH waarde in evenwicht te brengen, de in de mond aanwezige bacteriën regelt en voor remineralisatie zorgt) of de morfologie van de tanden en de tussenruimtes.
Tijd: Hoe meer tijd er verstrijkt zonder dat de koolhydraten in de mond en de biofilm verwijderd worden, hoe meer schade de bacteriën aanrichten.
Micro-organismen: de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het produceren van zuren (als resultaat van de suikerfermentatie) die het harde tandweefsel demineraliseren. Deze kunnen zich door een gebrekkige mondhygiëne verder verspreiden.
Substraat: koolhydraten. De bacteriën gebruiken de koolhydraten en produceren de zuren die het glazuur demineraliseren.

Bijna 80 % van alle cariës zijn van interdentale oorsprong, aangezien de interdentale ruimtes vaak niet correct gereinigd worden., Waardoor er in deze ruimtes zich biofilm kan vormen die het glazuur van de tanden kan aantasten. Dit gebeurt vooral beneden het contactpunt van de tanden en bij kinderen, adolescenten en jongvolwassenen. Bovendien is cariës de hoofdoorzaak van het verliezen van tanden bij kinderen, adolescenten en jongeren

Wist u dat 80% van de gaatjes ontstaan in de ruimtes tussen tanden en kiezen?